neděle 2. října 2011

Keftes party fest | Boro | 29. září


Boro, čtvrtek 29. září. Keftes party fest spojený s oslavou pátých narozenin Radios.cz. V Boru nevídaně našlapáno. Pořadatelé byli viditelně štastný, že nejsou v mínusu (hmm, takhle to asi chodí) a několikrát děkovali všem, co přišli. Jo, a u vstupu dávali skvělou DIY placku z víčka od petky.

První vystupující. Odeur de Violettes. Holka, kterou byste na ulici možná přehlédli, vzala kytaru a začala hrát. Temně introvertní písně, akustika hnaná přes zkreslené kombo, a hlavně skvělý hlas. Nejen francouzské jméno /vůně fialek/ mi trochu připomnělo Mon Insomnie. Čím to je, že tak prosté (a jakoby stokrát slyšené) písně mohou pořád tak oslovit?

Depakine Chrono. Krátké matematicky propracované písně, nebo spíš nástřely písní, kde se rytmus mění každou vteřinu, v kontrastu s punkovým živelným přístupem. Na kytaře ti stačí dvě struny a kabel si přilepíš izolepou. Tuhle dvojici bych předepsal všem zapšklým kytarovým fetišistům povinně.

Díky, že tleskáte, i když to dneska tak serem.

Ne nadarmo jsou Lyssa jednou z hlavních kapel labelu Silver Rocket. Připomněli mi Esqmeg i Nomeansno. Valicí se rytmus bicích. Tvrdý basový linky. Vazbící kytara. Výkřiky z hlubin. Prostě nářez.

Vyrvi mi pochyby z těla … odposlech nepotřebujem.

Nikki Louder přijeli ze Slovinska. S basákem o francouzských holích. Rozjeli dobře hlasitý HC punk s náznakem mathu. Před pódiem se strhlo celkem divoké pogo …. já se u zdi tak trochu bál o brýle.

Na Five seconds to leave jsem se hodně těšil. Mám rád tyhle gradující instrumentální věci a projekce (trochu škoda že běžela jen v malým rohu zadní stěny) atmosféru jenom podpořila. Staré černobílé filmy s demolovanými domy, zasmyčkovaný záběr kluka s kyvadlem, kterému není vidět do obličeje. Mráz po zádech.

Nod Nod. Zpěvačka s šamanským hlasem podpořená atmosférickým podkladem Five seconds to leave. Anebo naopak - Five seconds to leave posílení o zpěvačku a druhého kytaristu… Každopádně největší překvapení večera. Upřený a trochu nepřítomný pohled zpěvačky vidím ještě teď. Přídavek Nod Nod už nedali kvůli městský policii, co se objevila před Borem.

Jak dlouho ještě budete dělat bordel?

Tady hrajou kapely, pani. Pojďte si taky poslechnout.

Štvaly mě jen tři věci. Za prvé, že na akci takovýhleho ražení nejspíš nevytáhnu nikoho ze svých známých. Za druhé, že nemám vymazlenej mobil s kamerou jako Lukáš, abych zachytil aspoň kousek z atmosféry týhle akce. A za třetí, když na konci někdo z pořadatelů u dveří děkoval všem odcházejícím, že přišli, byl jsem tak oněmělý z Nod Nod, že jsem mu nedokázal říct, jak skvělá akce to byla.


http://bandzone.cz/odeurdeviolettes

http://bandzone.cz/depakinechrono

http://www.myspace.com/lyssalyss

http://nikkilouder.tumblr.com/

http://www.myspace.com/fivesecondstoleave

http://bandzone.cz/nodnod

4 komentáře:

  1. Copak Broňku já bych šel, kdybych nebyl v práci...

    OdpovědětVymazat
  2. bajo, Kájine, ty seš mi jasnej...

    OdpovědětVymazat
  3. Fakt povedeně zachycené výřezy z koncertu. Musela to být opravdu řežba. Snad není všem dnům konec, abych se do Bora nepodíval někdy znova :-)

    OdpovědětVymazat
  4. videa tu http://www.youtube.com/user/podzemnik?feature=mhee#g/p

    OdpovědětVymazat