středa 16. března 2011

Micatone - Nine songs (2001)















Ženský vokál, citlivě zasazený do minimalismu.


Micatone
je německá kapela, která hraje něco jako nu-jazz, tzn. snaží se spojovat jazz elektronickými prvky. Mají parádní minimalistickou rytmiku, která drží pohromadě s kontrabasovou linkou,se štěky elektrické kytary a s menšími plochy kláves. Málem bych zapomněl na krátký samply, které mezi vším proskakujou.

Samotné album obsahuje devět písní :) a je celkem klidně započato první písní "Still in time", z atmosféry jen vystupují důrazněji použité smyčcové aranže, rytmická sekce je podpořená perkusistou Davidem Friedmanem. Další píseň "Step into the.." je o dost údernější s chytlavějším refrénem. Fakt parádní kontrabasová linka.



Třetí píseň je jenom krátký úryvek z atmosféry letního večera, dá se říct intro k další skladbě "Tranquillo" s pěknou smyčkou kláves na začátku a tady kontrabas kváká jako o život. "A part of me" je skoro uspávací chillout, možná po ní dostanete chuť na rychlejší a je tomu tak, "Playmobile soldier" je o poznání svižnější. "Traces" má delší stopáž, ale je hezky rozsekaná bicíma, které tomu dávají to pravé. Místy se objevují a zase se ztrácí melodie, podobné vyťukaným telefonním melodiím z klávesnic.



Poslední dva tracky se nesou v podobném duchu jako předešlé písně.

Celkově na albu najdete jak kratší popovější songy, tak delší náladovější pasáže. Když si ho pustíte potichu, pohltí vás hezká atmosféra. Pokud to osolíte, dynamika bicích a groove kontrabas vás rozhodně sedět nenechají.. Osobně mu dávám tak 75% (slovy "třičtvrtě" toho nejlepšího), protože baví od začátku do konce - jenom doufám, že pro ostatní nebude místy uspávací :)

Žádné komentáře:

Okomentovat