neděle 3. července 2011

windsor for the derby - giving up the ghost (2005)


windsor for the derby je kapelou která se dá zařadit mezi současnou indie scénu, ale je to spíše její alternativa se stejnými posluchači. kapela vznikla v 90. letech v texasu. v česku zahrála o letních prázdninách 2009 na strahovské sedmičce a byl to jeden z koncertů roku.
deska giving up the ghost je sice 6 let stará, ale pro mě se jedná o jednu z nejzásadnějších. je to zřejmě dáno jejím konceptem, kdy vás od začátku do konce nechává v jakési hypnotické letargii. v jejím vlastním světě. písně tvoří celek, který dělá desku samotnou tolik jedinečnou. 
babí léto. hodiny strávené v jeho atmosféře. jen ležet a dýchat.
Po intru nazvaném dirge for a pack of lies přichází píseň, kde se vynoří křehký hlas, který spolu s hypnotickou (v písních většinou dvouakordovou) kytarou vytváří tak důležitou atmosféru celého alba. 
písně jsou velmi lehounké, skoro neviditelné kresbičky. jsou to nitě, které vytváří éterický prostor. musíme být opatrní.
pojmenovat či nějak zhodnotit jednotlivé songy je pro mě velmi těžké. giving up the ghost je pro mě deskou, kde písně vytržené z kontextu nefungují. gathering je jakýmsi zlomem, možná dynamickou složkou celého alba. kytara je zde v poměrně nezvyklé, skoro agresivní, rušivé poloze.
givin up the ghost a celé windsor for the derby svým jedinečným přístupem vytváří písně, které vše neříkají úplně naplno. mezi řádky však číst nemůžeme. ty tady chybí. občas se nám na papíře ztrácí i slova samotná. ale to důležité, ta dřeň, ta zde je. stačí se velmi opatrně ale pořádně podívat.


hodnocení: dokonalé (sorry, kritika bude snad příště)

Žádné komentáře:

Okomentovat