úterý 5. dubna 2011

Daniel Kahn & The Painted Bird - Partisans & Parasites (2009)

Daniel Kahn je kabaretní umělec z Detroitu. Potom, co objevil svoje židovské kořeny, založil klezmerovou kapelu a pojmenoval jí The Painted Bird podle románu Jerzyho Kosińskiho. Nejde ale vůbec o žádný sterilizovaný vykastrovaný folklór, Daniel Kahn míchá klezmer – tradiční židovskou hudbu - s našláplou kabaretní energií a dobrýma textama. Zpívá anglicky, německy, rusky a v jidiš, což je taková zpotvořená němčina, kterou kdysi mluvili východoevropští Židé. A často v jedné písni prostřídá hned víc jazyků.

Jeho druhá deska s Painted Bird Parasites & Parasites mě baví o něco víc než debut Broken Tongue. Na albu je celkem 12 písní, našláplé a na můj vkus dost chytlavé věci, ale i pár pomalejších kousků.



Možná nejlepší píseň na albu je anglicky zpívaná Parasites. Kdo by ale čekal kdovíjak metaforický text, bude zklamán. Tady se nezpívá o parazitech společnosti, ale o životním cyklu různých cizopasníků a hmyzu…. Další výborné písně jsou určitě otvírák Yosl Ber, tříjazyčný chvalozpěv na červenou polívku Borsht Revisited a Six Million Germans, čímž se dostává i na ty partyzány z názvu desky, konkrétně na židovský odboj na konci druhé světové. O nedávné židovské historii zpívá Daniel Kahn i v jiných písních.



Nástrojově je Painted Bird obsazen celkem tradičně. Daniel Kahn hraje na akordeon (na kterým mívá někdy připevněný megafon), dál je v kapele basa, saxofon a bicí. V některých písních zazní i zkreslená elektrika, trubka, klavír….

Číselně hodnotím 8/10. Tohle album je totiž hlavně o jednotlivých písních a druhá půlka už mi nepřijde tak silná jako ta první.


PS: Kdybych nebyl debil, tak bych si před psaním téhle recenze zjistil souvislosti. Třeba že Daniel Kahn & The Painted Bird vydali nedávno novou desku Lost Causes, na které je mimo jiné tahle píseň s výborným videem:

Žádné komentáře:

Okomentovat