neděle 28. srpna 2011

Dirty Beaches – Badlands (2011)






























Ještě nedávno jsem měl předsudky vůči „karaoke kapelám.“ Projekt, kde se skoro všechno pouští z Winampu nebo z čeho přece musí být naživo sterilní a neskutečně nudný, no ne? Letošní Creepy Teepee tenhle můj divný předpoklad obrátilo úplně vzhůru nohama. Bláznivý diskotékový hecař Terror Pigeon Dance Revolt!, dvojice Dream Boat se zpěvačkou, jejíž hlas se dotýkal andělských výšin, i nezařaditelný Dirty Beaches byli naživo nečekaně živelní a skvělí.

Poslední jmenovaný je dost zvláštní záležitost. Jde o sólo projekt Kanaďana jménem Alex Zhang Hungtai. Na kontě má několik épéček a trochu krátkou čerstvou desku s názvem Badlands.

Snažit se žánrově zařadit Badlands i celý projekt Dirty Beaches je hodně obtížný a myslím, že i trochu zbytečný – rockabilly, psychedelic, noise, lo-fi, whocares? Stejně nemá tolik cenu psát jednotlivě o osmi písních, které na desce jsou. Podstatné a zásadní je něco jiného – víc než co jiného sálá z alba atmosféra Ameriky. Alespoň teda té trochu romantický představy Ameriky, kterou mám ze všemožných filmů a knížek.

Badlands je jako rozpálená pustina s nekonečně rovnou silnicí vpředu i vzadu. 100 stupňů ve stínu. Fahrenheita, samozřejmě. Smyčky hypnoticky se opakujících podkresů jako burácející tepající motor nablýskaného Cadillacu. Zastřený zpěv jako ozvěna starého rokenrolu z šumícího autorádia. Neučesané kytarové záseky jako svištící auta řítící se ještě větší rychlostí než vy… takže si dejte cheesburger s hranolkama nebo aspoň toust s arašídovým máslem, za chvíli vyrážíme.



Žádné komentáře:

Okomentovat