úterý 19. července 2011

Saade, Russian Circles, Boris ||| Matrix, 9. 7.

Saade. Česká dvojice. Vytáhlý chlápek s hradbou aparátů za sebou a bubeník. Přímočarý rokenrol s neskutečně zkreslenou kytarou. Prostý písně skrytý za zábalem pískání přebuzených aparátů. Strašlivě nahlas, až to trhalo uši. Po koncertě jsem pořádně neslyšel ani sám sebe, natož ostatní. Ale myslím, že jsme se shodli, že to bylo dobré. Ale trochu krátké – Saade ještě nejsou tak úplně kapela, která by utáhla sama celý večer. Jo, a Vojta si koupil kazetu.

Druhý číslo večera. Russian Circles. Z Chicaga. Jejich poslední album Geneva mě dost navnadilo, je to instrumentální deska s docela přístupnými skladbami. Přístupnější a instrumentální byl i pražský koncert. V hlavní roli bubeník s přeznívajícími rytmy. Lukášovi to prý připomínalo zpěv – melodie na kopák a činely.... V druhý půlce mě už ale začala kapela trochu nudit, písně pořád hypnoticky gradovaly, ale pořád jakoby na stejné rovině….

V říjnu mají vydat Russian Circles novou řadovku, ale jestli hráli něco nového, nevím – věci bez textu mně vždycky bohužel trochu splývají.



Boris. Atmosferická hypnotická vesmírná jízda. Rána kytarobasou přímo mezi oči. Bubeníkovy vlající vlasy, údery do gongu. Cesta do Japonska a zase zpátky… Matrix má hodně nízkej strop, ale hnedka první píseň, dlouhá a pomalá věc Missing Pieces, mě vynesla někam vysoko do mlhavýho klidu. Boris mě stáhli k sobě a už nepustili, i když se nálady střídaly skoro s každou písní. Zazněly taneční věci z letošních desek i starší nářezovější kousky – v jednu chvíli se v kotli strhlo dokonce i pogo… Neskutečně silný zážitek. Hudba z jinýho světa. Nejlepšíkoncertzapůlrokuminimálně.

(Jedinej, kdo zážitek z Boris trochu kazil, byl nějakej debilní stagediver. Vítezoslavný gesto na hraně pódia a vylitej pád mezi lidi. Hovado. Když skákal pošestý během jedný písně, už ho nikdo nechytil. Boží mlejny melou.)


Videa od Lukáše, mobilní kvalita.




2 komentáře: