úterý 29. března 2011

Boris - New Album



Začátkem tohoto roku měli Boris vydat tři alba (New Album, Heavy Rocks, Attention Please). Kdo jsou Boris? Slovy Lukáše, který o nich psal Šímovi (kytarista z kapely Defragment pozn.red.): "skoro jako LVMEN.. skoro, akorát tak 10x hlasitěji :-) Zatím Akuma No Uta (nejpřístupnější), Absolutego (hodinový nepřetržitý vazbení) a teď Amplifier Worship - psychedelie.. doporučuju vše."

Ale to jsem odbočil. Vraťme se tedy na začátek a mrkneme hned na album, které vyšlo letos jako první a to album s příznačným názvem New Album.
Vše začíná sonickou sirénou, která nám dává falešné vodítko o tom co přijde, protože vážení začíná se uplně jinak, trochu jinak než jsme byli u Boris zvyklí. První píseň Flare je na Boris opravdu "neskutečná" hitovka s dosti chytlavým refrénem.

To se dá říci vlastně i o dalších písních Hope a Party Boy (trochu mi ty písně připomínají Blonde Redhead). Které už sklouzávají trochu někam jinam, pryč od kytarových zvuků. Blíže k elektronickému a houpavému rytmu. Jasným dukazem toho je songa Black Original. Další vál? Pardon? Tak křehkou píseň hrají Boris? No a Spoon patří zase do kategorie písní jako Hope a Party Boy, tedy songy kterým by možná Vojtěch dal nálepku Lo-fi, songy s křehkým ženským vokálem. Jackson Head je elektronickou houpavou cyberpunkovou jízdou (takže tohle měl ve sluchátkách Johnny Mnemonic), která se nedostává lehce z hlavy asi tak jako Les Paul Custom 86, kde se spokojíme akorát s kopákem, samply a vokály. Tu, la la a vracíme se k hitovému začátku, kde přes Loopridera a sonické sirény ukončíme tuto jízdu, která stála opravdu za to. Ale to ať se každý přesvědčí sám. Já jsem nadšen. Dávám 90% a nebo o jednu hvězdu méně než je maximum:)




BTW: samozřejmě, jak je tomu u Boris zvykem, existuje více verzí tohoto alba...s rozdílným playlistem...songy v rozdílných verzích...atd...takže, když si stáhnete (koupíte) jinou verzi, tak je vám tahle recenze k h*vnu(hovnu)...možná je k h*vnu(hovnu) i tak...

2 komentáře:

  1. Doporučuji album z letoška Kletter. Typickej Boris, společně s šíleným zvukovým experimentátorem Merzbow(em). Včetně dvou předělaných písní z Akuma no Uta. Mazec
    Božolé

    OdpovědětVymazat
  2. Teda Klatter. New Album jsem poslouchal zatím jen přes youtube, musim si to ještě hodněkrát poslechnout abych se do toho dostal. Ale těch křehkých mají na starších albech víc, a těžko říct zda jsou lepší ty rychlé nebo ty pomalé :-)

    OdpovědětVymazat