čtvrtek 21. dubna 2011

Foo Fighters - Wasting Light (by Joska)




Tak se fanoušci dočkali dalšího počinu Foo Fighters. Nutno podotknout, že nejspíš toho nejlepšího, co kdy Foo Fighters vyslali do světa…
Řečí o tom, že Grohl přibral do party starýho známýho Pata Smeara (nejspíš hlavně proto, že se mu s ním dobře pije jagerrmaister, jak si myslí někteří z Grohlova okolí), že mu na desce hostoval Krist Novoselic na basu a akordeon v I Should Have Known, že na desce dělal producenta Butch Vig (kterej dělal Nirvaně Nevermind a kromě toho třeba přeceňovaný Muse), je všude dost.
To, že FF točili desku u Grohla v garáži, se taky nechá dočíst všude. Zajímavější ovšem je, proč si právě toto prostředí FF vybrali. Grohl totiž, jak prohlásil v jednom rozhovoru, nahrával některý demáče bicích na písničky Foos doma v garáži. No a protože to prej znělo jako skladby Led Zeppelin, rozhodl se právě pro svojí garáž. A to i přesto, že mají Foo Fighters nedaleko Grohlova domu plně vybavené studio 606.
Teď už k samotnýmu albu. Někde jsem četl Grohlovo „vyznání“, že začal zase psát skladby jako bubeník. Ono se to může zdát divný, ale třeba pro mě byly vždycky bicí jak u Nirvany, tak u Foo Fighters tak nějak dost inspirativní. Když se do toho člověk zaposlouchá, najde tam dost momentů, který jsou svým způsobem nosný, v podstatě na stejný významový rovině jako kytary a ostatní nástroje. Mají zkrátka svůj ksicht. No a o zvuku ani nemluvě, protože Grohlova garáž se v tomhle ohledu vyznamenala neskutečně…
Grohl je hitmaker, to nepochybně. Důležitý ale je nechápat slovo hitmaker ve stylu Michala Davida –písně FF jsou hitový v tom smyslu, že prostě zaujmou, mají svojí hodnotu, ale nijak se nesnažej vtírat, nejsou vlezlý.
S příchodem třetího kytaristy je znát i daleko větší zapracovaní na kytarách. Taky charizmatickej zpěv Grohlovi nikdo neupře. Navíc pomocný sbory od Taylora Hawkinse (např. v Rope sloky; mimochodem, Taylor má vlastní projekt, takhle si představuju zpívajícího bubeníka) dotvářej parádní koncept.

Když už jsem u konceptu – to, co celkem odlišuje Wasting Light od ostatních alb je to, že album funguje jako celek. Z tohohle alba podle mě prostě nejde vypíchnout nějakej jednoznačnej singl. Tuhle desku je potřeba slyšet v celku, od začátku do konce. (Důkazem by mohlo být i tohle video, kde Foo Fighters přehrávají právě ve svým studiu 606 desku Wasting Lights v kuse, bez pauz).



Každopádně, FF se asi v nejbližší době tady v Čechách nedočkáme. Rock for by je údajně nezaplatil, a tak chrlí pseudoheadlinery. Na druhou stranu je to možná dobře – představa, že každý začne poslouchat Foo Fighters jenom proto, že jsou hlavní kapelou na RFP (jako tomu bylo minulej rok u Muse), se mi celkem dost příčí. Kdo má prachy a je fanoušek, zajede v létě do Německa, kde hrají koncertů hned několik, nebo do Rakouska.
Na závěr několik doporučení na videa:
White Limo

Našláplá věc, kterou vypustili FF jako první. Píseň doplňuje klip parodující (nebo spíš pravdivě popisují) klipy osmdesátek, tedy osmdesátejch let. Je to fakt velká taškařice.
Garage Tour – Toronto

Foo Fighters jedou v současný době sérii koncertů po státech, kdy hrajou na různejch místech, jen ne ve skutečnejch klubech. Na svým jůtjůb profilu mají videa ze všech těchto koncertů, nejvíc mě ale zaujalo video z Toronta, kde si Grohl jezdí na traktoru a tak…
Everlong

A koho by zajímalo, jak v současný době zní podání starší písničky Everlong, tak právě na tomhle odkaze…

2 komentáře:

  1. ...dobrej článek (autor má český jazyk jistě v oblibě) a ještě lepší odkazy...popravdě řečeno tohle album je první od Foo Fighters, který jsem poslechnul celé od začátku do konce a nenudil se u něj...písničky jsou jedna vedle druhý promakané od A do Z a přitom se z nich nevytrácí divokost a zvířeckost (i když, co si budem namlouvat Grohl bude vždycky tak trochu moc melodickej na můj vkus)...

    Salát st.

    OdpovědětVymazat
  2. je to definitivne najlepsi album of FF... najtvrdsi a podla mna je tam najviac hitoviek. proste skvela praca.

    OdpovědětVymazat